GUMIABRONCSOK
AKKUMULÁTOR
SZŰRŐK
ABLAKTÖRLŐK
LENGÉSCSILLAPÍTÓK ÉS FELFÜGGESZTÉS
FÉKEK
IZZÓ
VILÁGÍTÁS
KAROSSZÉRIA
KLÍMABERENDEZÉSI RENDSZER
HŰTŐ ÉS FŰTŐ RENDSZER
VISSZAPILLANTÓ TÜKRÖK
VEZÉRLŐ RENDSZER
GYÚJTÓGYERTYA
TENGELYKAPCSOLÓ

Mi is ez

tires_whatitis_image

A gumiabroncsok futófelülete (gumi mintázata a felszínen) szolgál a jármű és az út közötti erők eloszlatására. A gumiabroncsoknak kell megtartaniuk a jármű súlyát, kormányozni a járművet, továbbítani meghajtó erőt és fékerőt, biztosítani a tapadást az úttal, sőt segíteni a jármű felfüggesztésének. A gumiabroncs tapadása határozza meg a kerekek útkövetési képességét megcsúszás vagy sodródás nélkül. Az előírtnál alacsonyabb légnyomású, kopott vagy kemény (több mint 5 éves) gumik csökkentik a kanyarstabilitást és veszélyes helyzetet teremthetnek nedves útszakaszon vagy fékezés közben.

A súrlódás és ezzel együtt a tapadás a gumiabroncs és az út közötti érintkezési felületen az alábbiakat befolyásolja:

 • féktávolság fékezéskor;
 • úttartás kanyarokban;
 • jármű stabilitása;
 • jármű reagálása vészhelyzeti manőverek esetén;
 • kormányzás pontossága;
 • biztonság az összes vezetési körülmények között.

A gumiabroncs kialakítási alapelvének megértése hozzájárul a biztonságához minden vezetési helyzetben. A gumiabroncsok nem csak gumiból készülnek. Elég összetett belső szerkezettel rendelkeznek.

 • Futófelület: ez a felület érintkezik a talajjal. Kopásállónak kell lennie és meg kell védenie az abroncs belső részét. Gumiból készült és egyedi mintázattal rendelkezik, amely megkülönbözteti a különböző abroncstípusokat.
 • Oldalfalak:ezek védik a belső szerkezetet az oldalsó hatásoktól és légköri anyagoktól; hasznos információkat tartalmaz a gumiméretről, a futófelület mintázatának nevéről, a gyártó nevéről, a gyártás dátumáról stb.
 • Abroncsperem: ez egy szövettel borított gumigyűrű, amely a keréktárcsával azonos méretű, és arra tervezték, hogy megakadályozza az abroncs elcsúszását a keréken.
 • Szövetbetét vagy vászonbetét: ez a szerkezet határozza meg az abroncs alakját. A vászonbetét egy vagy több egymást átfedő szövet rétegből (szövetbetétekből) áll, amely úgy van elrendezve, hogy biztosítsa a szükséges rugalmasságot, miközben elnyeli az összes erőt beleértve vezetési, fékezési erőt és a felfújás erejét. A „radiál” gumiabroncsokban a szövetbetét rétegei keresztben helyezkednek el az abroncsperemek között.
 • Övek: ezek a köpenyváz és a futófelület közé rögzített acél vagy nejlon övek az erősség, stabilitás, ütéseknek és behatolásnak való ellenállás javítására szolgálnak.
 • Gumibetét: ez általában gumiból készül és az abroncsperem és az oldalfal közötti részt tölti ki; fokozatos átmenetet biztosít a kemény abroncsperem és a rugalmas oldalfal között.
 • Belső bélés: a levegő szivárgás megállítására szolgáló gumiréteg a tömlő nélküli abroncsokban.
 • Peremhuzalok: az abroncsperemeken átfutó huzalok megelőzik a perem lecsúszását a keréktárcsáról.

​Az abroncsok kivitele az évszaktól függ, amelyre azt készítették. Három fő típus van:

Nyári abroncsFelfedez

Téli abroncsFelfedez

Négyévszakos gumiabroncsFelfedez

Az Európai Unió bevezetett egy új, kötelező érvényű gumiabroncs-címkézési rendszert, hogy biztosítsa az alábbi egyértelmű és hiteles információkat:

 • energiahatékonyság;
 • nedves tapadás;
 • gumiabroncs zaja.

2012 novemberétől kezdve az Európai Unióban eladott összes új gumiabroncsot a teljesítményük értékeléséhez szükséges jelzéssel kell ellátni.

A 1222/2009-es EK rendelet meghatározza az alábbiakra vonatkozó különböző teljesítmény-besorolásokat:

 • gördülési ellenállás;
 • nedves tapadás;
 • a gördülés külső zaja.
tires_cee_lables_image

Gördülési EllenállásFelfedez

Nedves tapadás Felfedez

ZajszintFelfedez

Tudta?

Jelzések és méretek

Jelzések és méretek

Az abroncs oldalfalain található jelzések pontosan meghatározzák az abroncs jellemzőit. Ez az információ azért fontos, mivel a járműveket csak a Tulajdonosi kézikönyvben meghatározott méretű és típusú abroncsokkal szabad felszerelni.

Minden az abroncson található szám egy pontos fizikai jellemzőt jelöl. Például a Tulajdonosi kézikönyv 215 65 R 16 95H méretű abroncsot határoz meg, ahol:

 • A 215 az abroncsok szélessége milliméterben.
 • A 65 a magasság/szélesség arány.
 • Az R meghatározza a szövetrétegek elrendezését. Ebben az esetben ez egy radiális szövetrétegű modell.
 • A16 az abroncsok átmérője hüvelykben.
 • A 95 a terhelhetőséget jelenti, egy számszerű érték, amely azt a maximális terhelést határozza meg, amelyet az abroncs elvisel a gyártó sebesség-besorolásában meghatározott sebességen.
 • A H a sebesség-besorolás egy olyan érték, amely azt a maximális sebességet határozza meg, amelyen az abroncs képes elviselni a gyártó terhelhetőségi besorolásában meghatározott terhelhetőséget.

A gyártás dátuma (DOT) is fel van tüntetve az abroncs oldalán. A gyártás éve és hete egy négyszámjegyű kódként van meghatározva. Például a 4712-es kód azt jelenti, hogy 2012-es év 47. hetében készült.

Hogyan lehet kontrollálni a vízen csúszást

Hogyan lehet kontrollálni a vízen csúszást

A vízen csúszás az egyik legnagyobb veszély a nedves úton való vezetéskor. A vízen csúszáskor az abroncsok egy vízrétegen „lebegni” kezdenek, vagyis elvesztik a közvetlen kapcsolatot az abroncsok és az aszfalt felszíne között. A vízen csúszás egy veszélyes jelenség, és általában akkor jön létre, amikor nagy sebességgel hajtunk át egy rendkívül nedves útfelületen vagy víztócsás aszfalton. Ilyen esetben a futófelület csatornái már nem képesek elvezetni a vizet az abroncs alól és ennek következtében egy vízréteg alakul ki, amin az abroncs felülete megcsúszik. ok esetben a vízen csúszás óvatos vezetéssel és jó, megfelelően felfújt gumiabroncsokkal megelőzhető, mivel a futófelület mintázata úgy van tervezve, hogy a hatékony tapadás fenntartása érdekében elvezesse a nagy mennyiségű vizet. Ha a jármű megcsúszik a vízen, a fékezés felesleges mivel az abroncsok nem érintkeznek megfelelően az úttal. Sőt a fékezés hatására a jármű erősen sodródni kezd, és amint egy kerék tapadáshoz jut, a vezető elveszítheti a kontrollt a jármű felett.

A legjobb dolog, amit tehet, ha erősen fogja a kormányt, amíg az abroncsok visszanyerik a tapadást, és a jelenség fennállása közben megtartja az irányt. Fokozatosan engedje fel a gázpedált, mivel a motor fordulatszáma megemelkedik, amint a kerekek megcsúsznak.

A megfelelő nyomás

A megfelelő nyomás

Az alacsony nyomású abroncsok azon kívül, hogy nem biztonságosak, az üzemanyag-fogyasztást is növelik. Mivel nagyobb a gördülési ellenállásuk, nagyobb energia szükséges a forgatásukhoz, és ez magasabb üzemanyag-költségekhez vezet. A kerékre való felszerelést követően az abroncsok idővel elkerülhetetlenül leeresztenek. Ezért fontos , hogy rendszeresen ellenőrizze a nyomást és betartsa a Tulajdonosi kézikönyvben megadott értékeket. A megfelelően felfújt kerekekkel akár 5%*-ot megtakaríthat az üzemanyag-költségeken.

*Forrás: Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA)

A FIAT Professional tippjei

Az előírtnál alacsonyabb légnyomású, kopott vagy kemény (több mint 5 éves) gumik jelentősen csökkentik a kanyarstabilitást és veszélyes helyzetet teremthetnek nedves útszakaszon vagy fékezés közben. Csak a járműve dokumentációjában megadott méretű gumiabroncsot használjon. A járműve nyilvántartási dokumentumában feltüntetett méretű abroncsoktól eltérő abroncsok felhelyezése törvényellenes. A járművet az eredeti berendezésnél alacsonyabb sebességi besorolású gumiabroncsokkal felszerelni tilos, de magasabb besorolású abroncsok alkalmazása megengedett. Járművét olyan téli gumikkal szerelje fel, amelyek eggyel magasabb besorolásúak, mint a nyári gumik. Ha a gumiabroncsokat megfelelő nyomásra fújja, azzal akár 5%* üzemanyagot is megtakaríthat. Ha az évszak szerinti és megfelelő nyomású abroncsokat használ, azzal nagyban hozzájárulhat biztonságához és a gumiabroncs élettartamának meghosszabbításához. A gumiabroncsokat rendszeresen ellenőriztesse Fiat Professional Szakszervizben. Szükség esetén le is cserélhetik az abroncsokat. A szakemberek tudnak az igényeinek megfelelő gumiabroncsokat is ajánlani.

*Forrás: Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA)

tires_advices_image

Önellenőrzés

Jól teszi, ha rendszeresen ellenőrzi az abroncsok nyomását. A megfelelő nyomást a jármű Tulajdonosi kézikönyvében találhatja meg.

Mintamélység

A mintamélység típusonként változik, de annak minimális mélységét a törvény szabályozza. A mintázatnak legalább 1,6 mm-nek kell lennie az abroncs egész felületén. Ezt egy 2 eurós érmével is könnyedén lemérheti. Ha a mintázat mélyebb,mint az érme külső gyűrűje, akkor a biztonságos 1,6 mm felett van.​

A gumiabroncs állapota

A gumiabroncs oldalain keletkező vágások és sérülések veszélyesek lehetnek, főleg, ha elérik a szerkezet szövetrétegeit. Ha ilyen sérülést észlel, azonnal cserélje le az abroncsot.

Keréktárcsa

A keréktárcsa elhajlása rezgést okozhat a kormányműben, sőt a gumiabroncs le is csúszhat a keréktárcsáról.​